Inštitut za klinično psihologijo in psihoterapijo Prijava na seminar Prijava na usposabljanje
Domov
NatisniPomanjšaj pisavoPovečaj pisavo

Prijave na 11-dnevni tečaj iz Rorschachove psihodiagnostike

PRIJAVA NA TEČAJ RORSCHACHOVE DIAGNOSTIKE PO R-PAS SISTEMU 

 

Aplikacija zoom, od četrtka, 20. maja do 17. Julija 2021 v trajanju 11 dni 

 

Rorschach Performance Assessment System (R-PAS) pa je nastal  v letu 2013 kot revizija Exnerjevega sistema ocenjevanja in se je v tem času uveljavil kot  z dokazi podprt ocenjevalni sistem. Avtorji novega sistema R-PAS (Gregory Meyer, Don Viglione, Joni Mihura, Bob Erard in Philip Erdberg) so bili sprva člani ožjega Exnerjevega raziskovalnega odbora in so po Exnerjevi smrti nadaljevali njegovo tradicijo izboljševanja psihometričnih temeljev testa, potem pa so še izboljšali sistem takole:   

- z izborom nabora spremenljivk, ki imajo najmočnejšo empirično in klinično podporo
- s primerjavo rezultatov z velikim mednarodnim referenčnim vzorcem in grafičnim  prikazom standardnih vrednosti. V nasprotju z Exnerjevim sistemom normativni vzorec za R-PAS zajema tudi države izven Združenih držav Amerike (Argentina, Belgija, Brazilija, Danska, Finska, Francija, Grčija, Izrael, Italija, Portugalska, Romunija in Španija). 
- s poenostavljenim, enotnim in logičnim sistemom spremenljivk in indeksov; 
- z opisom empirične podlage in razlago psihološkega ozadja vsakega interpretiranega rezultata. Interpretacija je tako bolj učinkovita in verodostojna;  
- s statističnimi postopki, ki prilagajajo rezultate glede na kompleksnost odgovorov;
- z optimizacijo potrebnega števila odgovorov, ki zmanjšuje variabilnost v številu odgovorov in odpravlja potrebo po večkratni izvedbi preizkusa v primeru premajhnega števila odgovorov. Slednje je pomembno zlasti na področju forenzičnih diagnostičnih obravnav, kjer so udeleženci načeloma bolj  odklonilni do psihološkega ocenjevanja. 
- s ponudbo varnega in šifriranega programa za beleženje odgovorov in izračun indeksov, do katerega lahko dostopamo neposredno preko spleta.

 

Izvajalec izobraževanj: 

Predavatelj bo dr. Luciano Giromini, doktor znanosti in izredni profesor na Oddelku za psihologijo Univerze v Torinu ter član doktorskega programa Psychological, Anthropological and Educational Sciences of the University of Turin, Italija.  V letih od 2009 do 2014 je deloval kot raziskovalni sodelavec in mentor na univerzi Alliant International University, California School of Professional Psychology, San 

Diego, Kalifornia. Predaval je Uvod v psihologijo in Uvod v statistiko. V letih od 2014-2015 je na Univerzi v Torinu, na Oddelku za psihologijo, predaval Oceno psihopatologije ter Metode in statistika za raziskave v psihologiji. Od leta 2015 na Univerzi v Torinu predava Rorschachov test na podlagi dokazov (PSI0980), Klinična psihologija: Zdravje in intervencije v skupnosti ter Klinična psihologija (nov sistem). 

Predvsem se raziskovalno ukvarja z Rorschachovim testom po R-PAS metodi in je član ter koordinator raziskovalne skupine za Evidence-Based Psychological Assessment. Sodeluje pri objavi druge izdaje priročnika R-PAS, katerega soavtor bo skupaj z Meyerjem, Viglionijem, Mihuro in Erdbergom. V letih 2012-2013 je bil recenzent revije Journal of Personality Assessment, je višji recenzent za izpit iz 

Rorschahovega testa po metodi R-PAS ter član R-PAS Research and Developmental Group. Njegova področja raziskovanja so: Rorschachov test, regulacija čustvovanja, simuliranje, zrcalni nevroni, psihološki inštrumenti za ocenjevanje osebnosti in motnje pozornosti. 

Redno se aktivno udeležuje domačih in mednarodnih seminarjev ter simpozijev s področja uporabe Rorschacha po R-PAS metodi. 

Prejel je številna priznanja in pomembne mednarodno priznane nagrade, med drugim leta 2012 Mary Cerney Award, ki mu jo je podelila Society for Personality Assessment. Prav tako sta dve glavni italijanski združenji psihologije nagradili njegovo doktorsko nalogo: Best 2012 Ph.D. Dissertation Prize.  

 
Organizacijske informacije: 
 
Celotno izobraževanje traja 11 delovnih dni in sicer: 
1. dan 20. maj – četrtek od 9.00 do 13.00h 
2. dan 21. Maj – petek od 9.00 do 13.00h 
3. dan 22. Maj – sobota od 9.00 do 13.00h 
4. dan 3. Junij - četrtek od 9.00 do 13.00h 
5. dan 4. Junij - petek od 9.00 do 13.00h 
6. dan 5. junij - sobota od 9.00 do 13.00h 
7. dan 8. Julij - četrtek od 9.00 do 13.00h 
8. dan 9. Julij - petek od 9.00 do 13.00h 
9. dan 10. Julij - sobota od 9.00 do 13.00h 
 
10.  dan  16. Julij – petek od 9h do 17.00 po skupinah zoom ali v živo 
11.  dan 17. Julij – sobota, od 9h do 17.00 po skupinah zoom ali v živo 
 

Profesor Giromini bo predaval v angleškem jeziku. Na tečaju bomo tudi tisti, ki uporabljamo Rorschachov preizkus že po Exnerjevem sistemu, tako da bomo pomagali pri prevodu oziroma se bomo lahko kar na tečaju dogovorili za izraze, ki jih bomo uporabljali v slovenščini. 

Tečaj bo potekal po aplikaciji zoom, zato vas prosimo, da skrbno napišete e-naslov, s katerega se boste povezali na zoom. Povabilo dobite pravočasno. Vsa predavanja bomo snemali. Posnetki bodo na voljo še mesec dni po zaključenem tečaju vsem udeležencem tečaja. 

Usposabljanju boste lažje sledili, če boste imeli pred seboj Rorschachove predloge. Drugega ne potrebujete.  

Obstaja priročnik za uporabo R-PAS sistema, vendar za tečaj ni neobhodno potreben. Z avtorji se dogovarjamo, da bi ga lahko slušatelji tečaja kupili po znižani ceni. Vam sporočimo takoj, ko bomo dobili informacijo. 

Ob zaključku vsi udeleženci prejmete potrdilo o opravljenem tečaju R-PAS v trajanju 50 ur s podpisom prof. dr. Luciana Girominija. 

 
 
PRIJAVA in priloge: 
 

Tečaj je namenjen izključno univerzitetnim diplomiranim psihologom (po starem sistemu) oziroma psihologom z magisterijem, to je z zaključeno drugo bolonjsko stopnjo. Ob izpolnjeni prijavi pošljite fotokopijo oziroma scan diplome/magisterija ali odločbo o specializaciji iz klinične psihologije na info@ikpp.si. Vsem, ki ste tečaj že opravili pri nas po Exnerjevem sistemu, kopij ni potrebno ponovno priložiti. 

 

PRIJAVO ODDATE: 

- preko spletnega obrazca: https://forms.gle/fgrpQSYEE27acWoi9 

 

Vse dodatne informacije so na voljo po elektronski pošti info@ikpp.si, preko spletne strani www.ikpp.si ali na telefonski številki 01 56 321 96. 

Lep pozdrav, 

Dr. Polona Matjan Štuhec, spec.klin.psih.